Selektivni mutizem – Prekinimo tišino

Selektivni mutizem je anksiozna motnja, zaradi katere otrok zunaj varnega domačega okolja oz. v manj znanih socialnih situacijah ne govori. Otrok lahko komunicira s kimanjem in kazanjem, lahko pa sploh ne. Lahko govori samo z vrstniki, odraslimi ali nikomer. Starši so velikokrat zmedeni, saj otrok doma normalno govori in je celo zelo klepetav. V šoli in vrtcu pa poročajo, da ne vzpostavlja očesnega stika, se drži zase, se redko druži z vrstniki, noče sodelovati in podobno. Vzrok za to vedenje je strah. Selektivni mutizem je fobija, ki se jo da s pravilnimi strategijami relativno hitro rešiti.

Izšel je prvi in edini priročnik za pomoč otrokom s selektivnim mutizmom v Sloveniji PREKINIMO TIŠINO.

Tudi jaz imam sina s selektivnim mutizmom, vendar sem ob reševanju te motnje naletela na pomanjkanje literature in strokovnjakov v Sloveniji, zato sem se bila primorana povezati s strokovnjaki iz ZDA in Anglije.

Sem psihologinja, zaključujem integrativno psihoterapijo, izobraževala sem se tudi iz vedenjsko kognitivne terapije, mediacije, čuječnosti in hipnoze. Več kot 15 let pa delam z otroki in mladostniki v okviru vrtca, šole in zasebne prakse.

Svoja znanja, izkušnje pri delu z mojim sinom in še drugimi otroki s selektivnim mutizmom sem strnila v priročnik za vzgojitelje, učitelje, starše in terapevte.

Pomagajmo tem otrokom, da si bodo tudi zunaj varnega domačega okolja upali biti to, kar so.

Ostalo je še nekaj priročnikov, cena je 24,99 eur. Za naročilo mi pišite na karmen.mandl@gmail.com.